Institut Dakwah Islamiah Perkim

Kemasukan Pelajar

E-mail Print PDF

KEMASUKAN PELAJAR KE IDIP
Institut Dakwah Islamiah Perkim (IDIP) menerima kemasukan pelajar dua kali setahun iaitu pada bulan Januari dan Jun setiap tahun.
Calon-calon pelajar yang berminat biasanya dirujuk atau diperakukan oleh Majlis Agama Islam, Jabatan Agama Islam Negeri-Negeri, Yayasan-Yayasan Islam Negeri, Badan Bukan Kerajaan (NGO) atau individu yang mengenali pemohon.
Pelajar  juga boleh memohon terus kepada IDIP untuk mengikuti pengajian sama ada Sijil Asas Pengajian Islam atau Sijil Pengajian Islam. Keutamaan akan diberikan kepada saudara baru yang telah mendapat penajaan bagi membiayai kos pengajian mereka.
Tiada had umor dan kelulusan bagi mereka yang ingin mengikuti Sijil Asas Pengajian Islam. Walau bagaimana pun bagi program Sijil Pengajian Islam, pelajar hendaklah lulus sekurang-kurangnya SPM dengan satu kepujian dalam mana-mana mata pelajaran.
**KEUTAMAAN DIBERIKAN KEPADA PELAJAR MUALLAF.

Download borang Permohonan Kemasukan Pelajar

 


Last Updated ( Wednesday, 03 July 2013 14:55 )  

Dari Meja Pengerusi

PROF DATO' DR ISMAIL IBRAHIM
Dilahirkan pada 12 Mei1937. Beliau berasal dari Kampung Permatang Berangan, Sungai Petani, Kedah.Pendidikan: Sekolah Arab  Al-Maahad al Mahmud, Alor Setar; Kolej Islam Malaya, Klang; Universiti Al Azhar Mesir(Sarjana Pengajian Sastera Arab) dan Universiti St Andrew Scotland (Doktor Falsafah Pengajian Arab)

Sumbangan

Kami memerlukan sumbangan derma untuk membina bangunan baru bagi menggantikan asrama lelaki yang sedia ada. Sila hubungi 09-7715810. Lagi

Pelawat

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterToday1
mod_vvisit_counterYesterday52
mod_vvisit_counterThis week370
mod_vvisit_counterLast week4744
mod_vvisit_counterThis month541
mod_vvisit_counterLast month6220
mod_vvisit_counterAll days136279

We have: 1 guests online
Your IP: 107.20.56.65
 , 
Today: Oct 09, 2015


Webmail Kakitangan

You are here: Home Pelajar Kemasukan Pelajar