OBJEKTIF PENUBUHAN

Objektif dan Identiti

 
(a)    Objektif utama adalah memberi kefahaman asas agama Islam kepada saudara baru (mualaf) yang baru memeluk agama Islam dan keperluan untuk melatih para mubaligh bagi membawa risalah Islam kepada masyarakat bukan Islam.
 
(b)   Mengkhususkan pengambilan pelajarnya dari kalangan saudara baru yang baru memeluk agama Islam dan melatih mereka yang layak untuk menjadi mubaligh.
 
(c)    IDIP menjadi satu-satunya Pusat Tarbiah untuk saudara baru di negara ini sejak penubuhannya lebih 40 tahun lalu hingga ke hari ini.

 

Visi

Menjadi sebuah pusat tarbiah saudara baru untuk menghasilkan mubaligh dan cendiakiawan agama yang boleh menyampaikan risalah Islam dalam kalangan perbagai kaum di Malaysia.

 

Misi

Mengurus dan mengendalikan pendidikan Islam dan dakwah secara formal kepada saudara baru dan anak-anak mereka dengan tujuan untuk membolehkan mereka memahami dan menghayati Islam sebagai satu cara hidup dan seterusnya mengajar dan menyebarluaskan Islam dalam kalangan anggota masyarakat mereka.

 

Fungsi

(a)  Menyampaikan pendidikan Islam kepada saudara baru supaya mereka mengenali, memahami dan menghayati Islam sebagai satu cara hidup.

(b)  Menawarkan program pengajian secara formal di peringkat Pengajian Asas, Sijil, Diploma atau Ijazah.

(c) Menawarkan program kokurikulum kepada pelajar untuk melengkapkam mereka dengan pelbagai kemahiran hidup supaya mereka mampu berdikari apabila keluar daripada institutini.

 Strategi

i.          Akademik

 (a)             Merancang dan penawarkan program pengajian yang sesuaidan diperlukan oleh pelajar.

 (b)             Menyediakan prasarana pembelajaran yang kondusif kepada pelajar

 (c)             Mendapatkan pengiktirafan pihak berkuasa pendidikan negara iaitu  Kementerian Pengajian Tinggi dan Agensi Kelayakan Malaysia (MQA) bagi semua program pengajian yang ditawarkan.

 (d)             Mengadakan jaringan kerjasama akademik dengan IPT tempatan dan luar negara.

 (e)             Mengadakan publisiti dan promosi berhubung peluang pembelajaran formal di IDIP kepada saudara baru seluruh negara.

 (f)              Mengadakan jaringan kerjasama akademik dengan IPT tempatan dan luar negara.

 (g)             Melatih tenaga pengajar mahir dan berwibawa bagi menjamin kualiti pendidikan yang ditawarkan.

ii.         Penajaan

 (a)          Mencari dan mendapatkan penyumbang dana daripada institusi, organisasi atau individu untuk membantu  membiayai kos operasi.

 (b)      Mendapatkan kerjasama daripada Majlis Agama Islam dan Jabatan Agama Islam Negeri-Negeri, Yayasan dan badan-badan bukan kerajaan (NGO)  untuk menghantar dan menaja pelajar.

iii.        Pembangunan Fizikal

(a) Merancang pembangunan fizikal bagi mempastikan kemudahan pembelajaran dikampus sedia ada boleh menampung sekurangnya 1000 pelajar.

(b) Merancang pembangunan kampus kekal dan bersepadu untuk keperluan menjelang tahun 2020 di Daerah Machang Kelantan.

 

Piagam Pelanggan

 (a  Setiap pelajar saudara baru yang datang akan diterima sebagai pelajar tanpa mengiralatar belakang, kelulusan akademik dan taraf kewangan.

 (b)  Semua pelajar akan dijamin hak mereka untuk mempelajari dan mendalami Islam sebagai panduan kehidupan mereka.

 (c)  Semua pelajar akan diberi peluang untuk meningkatkan taraf akademik mereka dengan melanjutkan pengajian ke peringkat lebih tinggi selain dari  asas-asas pengentahuan Islam.

 (d)    Semua pelajar akan dipastikan menjadi warga yang komited dalam menghayati Islam danmenjadi seorang mubaligh yang profesional dan berilmu dalam menyampaikan risalah Islam dalam kalangan masyarakat masing-masing.

(e)  Semua pelajar akan diusahakan mendapat penajaan kewangan masing-masing bagi menampung kos yuran dan sara hidup mereka supaya masalah kewangan tidak menjadi penghalang kepada mereka untuk mendapat pendidikan yang terbaik.

 

Kemasukan Pelajar
IDIP menerima kemasukan pelajar dua kali setahun

Kakitangan IDIP
Senarai Kakitangan Akademik IDIP

Rencana Ilmiah
Himpunan rencana dan berita

Alumni Bekas-bekas pelajar IDIP

 

Jawatan Kosong

Waktu Solat

Selasa 27 Feb 2018
11 Jamadil Akhir 1439 H

 

Subuh 06:08
Syuruk 07:26
Zuhur 13:26
Asar 16:45
Maghrib 19:26
Isya 20:36

Kelantan

 

[ Tukar Kawasan ]

Undian

 

Pendapat anda mengenai Portal IDIP?
   

Dari Meja Pengerusi

TAN SRI DATO' DR. MUHAMMAD RAIS ABDUL KARIM

Lagi...

Sumbangan

Kami memerlukan sumbangan derma untuk membina bangunan baru bagi menggantikan asrama lelaki yang sedia ada. Sila hubungi 09-7715810. Lagi

 

 

Pelawat

 
Today 12
Yesterday 13
This week 44
Last week 603
This month 2204
Last month 3699
All days 358853

We have: 1 guests online
Your IP: 115.132.56.32
Chrome 64.0.3282.140, Windows
Today: Feb 27, 2018

Kakitangan

Statistics

OS
Linux u
PHP
7.2.26
MySQLi
5.6.45
Time
01:45
Caching
Disabled
Gzip
Disabled
Users
128
Articles
186
Articles View Hits
83564